Quality of Life- Human Movement

Hello everyone,

At the end of every semester, it is usual to write a Quality of Life blogpost for all the coolhunts I have written that semester. You might recognize the structure of my coolhunts by now. Due to the fact that this is a school assignment which is not highly interesting for you guys, I will continue this post in Dutch.

Quality of Life

good oneVoor het beoordelen van de Quality of Life van de coolhunts uit het blok Human Movement, maak ik gebruik van het onderstaande model van Felce en Perry. Zij categoriseren de Quality of Life op vijf criteria: social wellbeing, physcial wellbeing, emotional wellbeing, material wellbeing en activity & development.

A walk through the city

3058685-slide-16-paris-is-redesigning-these-major-intersectionsDeze coolhunt gaat over twee aanpassingen in Parijs. De belangrijkste, drukste en gevaarlijkste kruispunten worden heringericht, zodat er meer ruimte komt voor fietsers en wandelaars. Ook hebben ze er een lightning network gecreëerd, door op alle straatverlichting een technologisch systeem te plaatsen die zorgt voor één groot licht netwerk.

Dit sluit goed aan bij fysiek welzijn, omdat de mensen gedurende de avond worden begeleid door het licht netwerk, waardoor zij zich veiliger gaan voelen in de stad. Ook zorgen de uitgebreide fiets- en wandelpaden voor de mogelijkheid om je meer te gaan bewegen, wat de gezondheid ten goede komt. Daarnaast past het ook bij materieel welzijn, aangezien het vervoer in de stad rustiger wordt en meer rust brengt, zodat er meer ruimte is voor het actieve voortbewegen in de buurt.

 Small homes & Small prices

0501culwagen2Deze coolhunt gaat over het veranderen van de perceptie van huizen en woonomgeving. Alles wordt veel dynamischer en op kleinere schaal, waardoor de prijzen van appartementen en woningen omlaag kunnen. Er wordt meer gefocust op slimme technologie, eenvoud en lage kosten door minder waarde te hechten aan luxe, en je meer te focussen op de kleine dingen in het leven.

Dit past goed bij materieel welzijn, omdat men dus ook blij kan zijn met wat minder ruimte en luxe. Op deze manier ontwikkelt zich meer de kant van het genieten van het leven en wordt er minder waarde gehecht aan geld en status. Om die reden past het ook bij emotioneel welzijn, omdat men dus tevredenheid ontwikkelt en voldoening met minder materiaal en kapitaal.

 New York horizon

0579-0-600x360Deze coolhunt betreft een nieuwe indeling van het Central Park in New York. Er wordt een levendiger park aangelegd met meer natuur. Ook wordt de omheining een glazen wand, waardoor de natuur oneindig lijkt te zijn, midden in de drukke stad.

Dit sluit aan bij emotioneel welzijn, omdat men op deze manier de mogelijkheid krijgt om even te ontsnappen aan alle drukte en hectiek van de stad en zich even kan ontspannen in dit park. Dit is van invloed op een betere stemming. Ook is er een link te leggen met ontwikkelingen en activiteiten, omdat er in dit park de mogelijkheid is om aan sporten als mountainbiken, klimmen en wandelen te doen in je vrije tijd.

Furnished caves for the homeless

7633062_origDeze coolhunt gaat over verschillende putten of kelders die worden ingericht als verschillende soorten kamers van een huis, denk hierbij aan een slaapkamer, woonkamer of keuken. Dit wordt gedaan om de daklozen het leven wat aangenamer te maken en hen ook een plekje te geven.

Dit past goed bij fysiek welzijn, omdat het een stukje veiligheid is wat hen geboden wordt op deze manier. Zij kunnen hier gebruik van maken wanneer nodig. Verder past het ook bij materieel welzijn, want op deze manier wordt er hen stabiliteit aangeboden en kunnen zij gebruik maken van spullen en ruimtes die zij zelf niet hadden. Ten slotte past het bij sociaal welzijn, omdat de daklozen betrokken worden bij de samenleving door hen ook te steunen, dit bevordert de cohesie.

 Calais: the jungle

595_calais_eritrees_orthodox_church_july_2015_c_henk_wildschutDeze coolhunt gaat over Calais, een plaatsje waar een groot vluchtelingenkamp staat. Deze is in een opbloeiende fase doordat de mensen daar hebben gewerkt aan een plekje voor hunzelf. Ze zijn slim te werk gegaan en hebben hierdoor een duurzame plek ontwikkelt die ontpopt tot een echte stad.

Dit sluit goed aan bij fysiek welzijn, omdat ze ten eerste zelf een plek hebben gecreëerd waar ze veilig kunnen leven, in tegenstelling tot hun geboorteland. De relaties onderling worden zo ook sterker, doordat er veel samenwerking heeft plaatsgevonden. Ze hebben elkaar er doorheen moeten slepen en elkaar moeten steunen, dit past goed bij sociaal welzijn. Ten slotte is de ontwikkeling van het vluchtelingenkamp een goed voorbeeld van materieel welzijn, omdat de mensen op deze manier stabiliteit in hun leven hebben gebracht en hun bezittingen weer langzaam op kunnen bouwen.

 

Tot de volgende keer,

Amy Melenboer ♥


Sources:

  • Quality of Life model – Felce & Perry (1995)

 

Plaats een reactie